Een hub kan alleen met 1 computer tegelijk communiceren. Indien meerdere computers gegevens willen versturen, zal elke computer op zijn beurt moeten wachten. Al het netwerkverkeer wordt verzonden naar alle computers, hoewel er maar 1 computer gebruik van maakt.
Een hub werkt als het ware als een enkele telefoonlijn met meerdere toestellen: Er kan slecht 1 telefoongesprek per keer gevoerd worden.
In bovenstaande figuur print de eerste computer een document op de printer. Ook alle andere computers ontvangen (en negeren) deze print opdracht. Alle andere computers moeten de bandbreedte delen met de computer die een printopdracht verstuurt.
Een switch kan gelijktijdig meerdere verbindingen verwerken.
Terwijl de eerste computer een printopdracht stuurt naar de printer, kan gelijktijdig de 4e computer een bestand versturen naar de 5e computer.
Zowel de print-opdracht als de bestand-overdracht beschikken allebei over de maximale bandbreedte van 100Mbps (of 200 Full Duplex)
Conclusie:
- Een switch heeft een bandbreedte van 100Mps (eigenlijk zelfs 200Mbps) per poort, een 8 poorts switch heeft dus een totale bandbreedte van 800Mbps. Een hub verdeelt de bandbreedte van 100Mbps over alle poorten.
- Een hub is vaak half duplex 100Mbps, een switch is 200Mbps full-duplex. Dankzij de full-duplex techniek kunnen er geen colissions en vertragingen meer optreden.
- Een switch heeft extra buffer geheugen voor extra snelheidswinst
- Een netwerk kan onbeperkt uitgebreid worden met switches, terwijl het aantal hubs in een netwerk beperkt is.
- De prijs van een switch is vaak hoger dan een hub, toch is een switch aan te bevelen vanwege de goede performance.